Bergman-pagina's: vorige | index | volgende

Uit de Nieuwsbrief van januari 1995

Oppassen voor de Bussumse politie

door Henk Bergman

 

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

 

Een paar maanden geleden werd een winkelier in Bussum door de politie beboet omdat hij gediscrimineerd zou hebben. Hij had op de deur van zijn winkel een briefje gehangen met de mededeling dat asielzoekers uit het naburige centrum Crailo niet langer welkom waren. De reden? Er bleken na bezoekjes van asielzoekers voortdurend spullen verdwenen. Maar dat mocht volgens de politie geen reden zijn om àlle asielzoekers uit Crailo de toegang tot de winkel te ontzeggen.

Vergelijk het discriminerend gehalte van deze wanhopige winkeliersdaad eens met de beschrijving van Bob's entree in Harry's Bar in Heibel in Honoloeloe. De tekst gaat dan als volgt:

Een barkeeper met een voorhoofd dat tussen wenkbrauwen en hoofdhaar beslist niet meer dan een centimeter hoogte mat, wat hem deed lijken op een kwaadwillige aap, kwam omhoog duiken van achter de tapkast. "Hallo," zei hij en bewoog de wenkbrauwen vragend omhoog wat zijn voorhoofd terugbracht tot een halve centimeter.
Ik maak me sterk dat deze passage juridisch gesproken minstens zo discriminerend is als de actie van de Bussumse winkelier. Iemand karakteriseren aan de hand van zijn schedelomvang: dat deden we toch in de 19e eeuw? En daar blijft het niet bij. De zwarte barkeeper wordt in het verdere verloop van het verhaal regelmatig omschreven als `aap' en `aapmens' en ook nog een keer als `mislukte zoon van een afgekeurde baviaan'.

De Bob Evers-boeken bevatten meer van dit soort passages. In oudere drukken van Drie jongens op een onbewoond eiland staat bijvoorbeeld: `Frisse morge,' riep Arie. `Misschien wonen er wel nikkers. Menseneters.' In latere drukken is het woord nikkers vervangen, eerst door wilden en nog later door inboorlingen.

Heeft dit soort taal mij ooit gestoord? Eerlijk gezegd: nee. Sterker: ik heb er vaak om moeten lachen. De beschrijving van Bob die in Harry's Bar die o zo domme barman een hoop werk bespaart door een verklarend bordje te maken bij het geraamte ('Dit Was Fred. Hij Dronk Veel Maar Kon Niet Betalen') staat zeker in mijn top-20 van beste Bob Evers-scènes.

Maar misschien moet ik dit wel niet al te hard roepen. Als de politie van Bussum het hoort...

 

Bergman-pagina's: vorige | index | volgende

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Naschrift van 19 juni 1995: zojuist op Parool TV gelezen dat de winkelier is vrijgesproken. De Amsterdamse rechter achtte opzettelijke belediging niet bewezen. --PV

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

De auteur:

Henk Bergman <h.bergman_op_tip_punt_nl>
Postbus 327
1900 AH Castricum
tel. 0251-655703 (na 19.00 uur)
fax 0251-658056

Reakties zijn van harte welkom.

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

 
Terug naar de hoofdpagina van de "Duizend-en-enige hoofdstukken over Bob Evers"

Paginabaas:

Paul Vinkenoog <paul_op_vinkenoog_punt_nl>