Encyclopaedia Apriana

Hét naslagwerk over de Bob Evers-serie

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

De Encyclopaedia Apriana, het 860 pagina's tellende naslagwerk van Roger Schenk, is sinds 1996 ook in elektronische vorm verkrijgbaar. Maar wat is die Apriana nu eigenlijk precies? In tegenstelling tot wat de betiteling 'encyclopedie' doet vermoeden, gaat het hier niet om een werk met alfabetisch gerangschikte grote en kleine artikelen, maar om een verzameling lijsten, kaarten en plattegronden. Zo is er een personenlijst, een lijst met auto's, een met dieren, enz...; er zijn kaarten van de gebieden waar onze drie vrienden zoal rondgerausd hebben, en vele, vele plattegronden van al dan niet bestaande Bob Evers-lokaties.

Ondanks die enorme hoeveelheid aan lijsten en opsommingen (meer dan 750 pagina's, inklusief de uitgebreide foutenlijst) is de Apriana beslist niet saai te noemen; het is alleen niet het soort boek dat je op schoot neemt om het in één ruk uit te lezen. Veeleer is het een werk om in te grasduinen, en om weg te dromen bij de plattegronden van Cooper's Valley en het Zuidzee-eiland... maar eerst en vooral is het natuurlijk een naslagwerk. Elke liefhebber kent waarschijnlijk wel het verschijnsel dat hem ineens een prachtig Roos-antwoord, of een willekeurige scène uit de serie te binnen schiet. Maar in welk deel stond dat ook alweer? Waar, o waar stond ook alweer geschreven dat alle limonade uit Jans buik was gelopen? En hoe heette de eigenaar van het paardegezicht dat om de hoek kwam kijken of het niet gevolgd werd? Het antwoord op dit soort vragen staat in de Apriana.

Om een indruk te geven van de volledigheid: in de lijst met scheld- en spotnamen zijn alle keren opgenomen dat Arie voor 'dikke' wordt uitgescholden, kompleet met boek- en paginavermelding. Zeer interessant voor wie tellingen wil verrichten, of statistiekjes opstellen, maar het boeiende van deze lijst zit 'm natuurlijk niet in die paar honderd dikkes, doch in de vele kreatieve, typisch Van-der-Heidese scheldwoorden. (Eén van mijn hartelapjes: 'dik stuk vastelandswalvis', voor Arie natuurlijk. Wat? In welk boek dat staat? Kijk maar in de Apriana!)

Voor wie nog wat uitgebreidere informatie wil hebben over de Apriana heb ik Rogers eigen voorwoord online gezet. Maar je kunt natuurlijk ook meteen aan het downloaden slaan. Je mist in dat geval niets, want het voorwoord komt dan vanzelf ook mee.

Tenslotte wil ik Roger Schenk nog bedanken voor het beschikbaar stellen van de floppen met de tekst van de Apriana. Want hoezeer ik zijn werk ook waardeer, ik zou toch écht niet dat hele ding zijn gaan overtypen :-)
Tevens dank aan Onze Man met de Scanner, oftewel Martin Bergink, die de kaarten en plattegronden heeft ingescand; en aan Bram van Ginneken, die jarenlang 7 Mb schijfruimte ter beschikking heeft gesteld om de Apriana onder te brengen.

Veel plezier met de Apriana!


Handtekening Roger Schenk in mijn exemplaar van de Apriana

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Voorwoord bij de Encyclopaedia Apriana
Naar de downloadpagina
HTML- en PDF-omzettingen bij Peter van der Krogt
Enkele online Apriana-hoofdstukken op www.bobevers.nl

De Encyclopaedia Apriana is een werk van Roger Schenk, email: rschenk op chello punt nl

Terug naar de inhoudsopgave van de "Duizend-en-enige hoofdstukken over Bob Evers"

Paul Vinkenoog / paul_op_vinkenoog_punt_nl